Spotkanie Akademickie „O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać”
24 kwietnia 2021 r. na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego za pośrednictwem platformy Zoom odbyło się kolejne spotkanie z uczniami szkół ponadpodstawowych w ramach programu Zdolni z Pomorza. Wydarzenie zostało poprowadzone przez pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed i dotyczyło zagadnień związanych z żywnością.
Spotkanie rozpoczęło się wykładem „O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać” wygłoszony przez dr hab. n. farm. Małgorzatę Grembecką, kierownika Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed. W dalszej części spotkania uczniowie zapoznali się z pojęciem suplementu diety oraz wpływie tych wyrobów na zdrowie konsumentów. Podczas interaktywnych zajęć prowadzonych przez mgr farm. Joannę Brzezińską uczestnicy spotkania dowiedzieli się m. in. czym różnią się suplementy od leków i jak je rozpoznać. Dr n. farm. Justyna Brzezicha zabrała uczniów w pasjonującą podróż po krajach orientu, przybliżając im proces produkcji herbaty oraz korzyści związane z jej konsumpcją. Ostatnia część spotkania, poprowadzona przez dr n. biol. Małgorzatę Misztal-Szkudlińską, poświęcona była dodatkom do żywności, ich roli i ryzyku związanym z ich stosowaniem. Podczas zajęć zaprezentowane także praktyczne aspekty związane z analizą jakości produktów spożywczych.
Program Zdolni z Pomorza jest projektem realizowanym przez Samorząd Województwa Pomorskiego współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych. Celem projektu jest zapewnienie uczniom szczególnie uzdolnionym odpowiedniego wsparcia rozwoju poprzez właściwą diagnozę uzdolnień i adekwatne formy wsparcia.
Kolejne spotkanie akademickie z uczniami w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym już w październiku 2021.